Publicerad: 2022-12-25
Senast uppdaterad: 2022-12-26
Författare: Anders Dillner
Flygutbildningens omfattning
Allmänt om segelflygutbildningen
Det mesta av din segelflygbildning kommer du att genomföra på vårat flygfält i Stöde där vi normalt flyger från maj till början av oktober. Vi flyger i vanliga segelflygplan som bogseras upp med ett bogserflygplan.
Efter minst 21 flyglektioner (i regel några fler) är det äntligen dags för din första ensamflygning. Det är en milstolpe som man aldrig glömmer. Sedan fortsätter utbildningen där du bl a får flyga ett ensitsigt segelflygplan tills du har gjort totalt 57 övningar fördelade på minst 50 flyglektioner.
Etapper
Översiktligt kan man dela in utbildningen i tre etapper:
Etapp 1 omfattar 21 övningar med flyglärare och 3 övningar som du flyger själv. I denna etapp får du under de 14 första övningarna din grundläggande flygutbildning i en motorseglare. Resten av etappen som avslutas med dina första ensamflygningar genomförs i ett vanligt segelflygplan Efter etapp 1 har du erövrat ett sk C-diplom, en internationell utmärkelse som visar att du kommit så här långt i din flygutbildning och flugit ensam.
Etapp 2 omfattar 9 övningar med flyglärare och 7 övningar som du flyger själv. Här fokuserar vi bl a på att lära dig att hålla dig uppe med hjälp av termiken (uppvindar).
Etapp 3 omfattar 7 övningar med flyglärare och 9 övningar som du flyger själv. Här får du bland annat flyga ett ensitsigt segelflygplan. Hela utbildningen avslutas med en uppflygning, ungefär som när man tar körkort för bil.
Alla övningar skall genomföras på minst 50 flygningar. Då utbildningen är klar ska du ha minst 15 timmars flygtid, varav minst 5 timmar som du flugit ensam. Den praktiska flygutbildningen skall fördelas på minst 21 flygdagar. Obs att de flesta behöver några fler flygningar för att få alla övningar att sitta som de ska.
Motorseglare som alternativ
För den som vill finns det möjlighet att genomföra hela flygutbildningen på s.k. motorseglare. Utbildningen leder då fram till ett certifikat som är begränsat till motorseglare. Men det går sedan att med en kort kompletteringsutbildning på ca 4 flygtimmar lära sig att flyga vanliga segelflygplan.
Flygutbildningen i motorseglare är något längre då det är mer att hålla reda på och att man naturligtvis startar själv med motor. Här ska alla övningar genomföras på minst 90 flygningar. Obs att återkommande landningsträning kan innebära många övningar under ett och samma flygpass. Då utbildningen är klar ska du ha minst 25 timmars flygtid, varav minst 10 timmar som du flugit ensam.
Begrepp
Ett par begrepp som du kommer att höra dina klubbkompisar (och din flyglärare) använda från dag ett:
DK = Dubbelkommande (Du flyger med en flyglärare)
EK = Enkelkommando (Du flyger ensam)