Gå till innehåll
Sundsvalls Segelflygklubb
Sundsvalls Segelflygklubb

Publicerad: 2022-12-25

Senast uppdaterad: 2022-12-25

Författare: Anders Dillner

Vår Segelflygutbildning

Allmänt

Som segelflygare kan man flyga både vanliga segelflygplan samt så kallade motorseglare. En motorseglare är ett segelflygplan med egen motor. Den startar man själv utan att behöva ett motorflygplan som drar upp segelflygplanet i luften. Hos oss kan du utbilda dig fram till certifikat för antingen vanligt segelflyg eller certifikat för motorseglare. Eller varför inte båda delarna?

Flygskolan

Sundsvalls Segelflygklubb har egen flygskola där du kan genomgå komplett utbildning till Segelflygcertifikat för segelflyg eller för motorseglare.

Den praktiska flygutbildningen för segelflyg pågår huvudsakligen under sommarhalvåret på vårat flygfält i Stöde. Där flyger vi normalt under helger. Vill du att det ska gå lite fortare kan du vara med på något av våra flygläger då vi flyger en eller två hela veckor i sträck. Under flygutbildningen får du flyga i ett tvåsitsigt segelflygplan tillsammans med din flyglärare. Då du lärt dig hantera flygplanet själv får du flyga ensam under delar av utbildningen.

Den praktiska utbildningen för motorseglare genomförs på andra flygfält i distriktet. Utbildning pågår kvällar och helger vår till höst. De motorseglare som används vid utbildningen är tvåsitsiga. Du flyger tillsammans med din flyglärare fram till det är dags att flyga ensam.

Hur lång tid tar det att ta ett segelflygcertifikat?

För den som ligger i är det möjligt att genomföra hela flygutbildningen under en flygsäsong (sommarhalvåret). Exakt hur lång tid det tar beror på hur mycket tid du kan lägga på din utbildning. Tänk dock på att kontinuitet är viktigt för att snabbt nå ditt mål - Att flyga själv i ett segelflygplan högt däruppe.

När får man börja?

Du måste fylla 14 år det år flygutbildningen börjar och minst 16 år fyllda innan certifikatet kan utfärdas. Någon övre gräns finns inte. Dock måste alla godkännas vid en medicinsk kontroll av flygläkare.

Teoretiska kunskaper

Du behöver även teoretiska kunskaper. Teorikursen håller vi normalt vintertid. Den omfattar bl a Meteorologi, Aerodynamik/Flyglära, Flygmateriel, Bestämmelser, Navigering, Flygmedicin, Flygsäkerhet och Radiotelefoni. Lite mer tillkommer för motorseglare. Teorikursen avslutas med prov i varje ämne.

Läs mer om hur flygutbildningen går till under Flygutbildningens omfattning.

Ok, hur kommer jag igång?

Lite formalia behövs innan du kan påbörja flygutbildningen.

Först ska du ansöka om medlemsskap i Sundsvalls Segelflygklubb. Då du gör det kan du samtidigt anmäla dig till flygutbildning.

Du kan påbörja din flygutbildning efter det. Men innan du flyger ensam för första gången måste du göra en läkarundersökning för att få ett medicinskt intyg från flygläkare.

Vad kostar det?

Se vår sammanställning över kostnader.

Har lite svårt att bestämma mig...

Osäker? Häng med på vår Prova på kurs innan du bestämmer dig. Läs mer under Prova på kurs.

Har du några frågor, kontakta Tomas Norberg så får du veta mer. Tomas når du på 070-370 4720. Eller skicka ett mail till Tomas.